Webinars and panels

Webinars and panels are scheduled on www.kgh2020.com site, in virtual hall 2. If you miss the scheduled time, webinar recordings will be posted on the sime place, and available on demand until end of 2020.

Instructions for joining a webinar are here.

sala 2 sajt

Wednesday, December 2

 ep

Vebinar vodi: Miloš Kostić, Energetski portal, Beograd

Da bismo uspeli da uhvatimo korak sa vremenom i podstakli razvoj elektromobilnosti u Srbiji, neophodno je da upoznati javnost sa prednostima ugradnje električnih punjača za elektrovozila. Na vebinaru učesnici će moći da čuju sve o načinima punjenja kao i o potrebi smanjenja zagađenja vazduha koje se postiže ne samo korišćenjem električnih vozila, za čiju masovnu upotrebu je potrebna razvijena mreža punjača, već i napajanjem punjača pomoću obnovljivih izvora energije (OIE). Odličan primer spoja elektromobilnosti i primene OIE predstavlja upravo solarni punjač.

Prijavite se za vebinar i saznajte šta solarni punjač donosi vašoj kompaniji i kako može podstaći razvoj vašeg poslovanja.

Dodatna korist prisustva na vebinaru: predstavljanje sistema za naplatu korišćenja mesta za punjenje elektrovozila – kako osigurati svoje poslovanje tako da odoli vremenu u kom nas očekuju značajne promene u sektoru saobraćaja, kako uvećati vrednost objekta ili usluge u ponudi i na koji način razviti sopstveni biznis u oblasti elektromobilnosti.

registration

Četvrtak, 3. decembar • Thursday, December 3

 kghModeratori Petar Vasiljević, Bojan Bogdanović, Komitet za daljinsko grejanje i hlađenje Društva za KGH Srbije. 

Sistemi daljinskog grejanja (SDG) u Srbiji igraju veoma značajnu ulogu u obezbeđenju stabilnosti i održivosti celokupnog energetskog sistema Srbije. To se posebno odnosi na period u grejnoj sezoni kada ispadi i havarije u jednom delu energetskog sektora značajno utiču na druge i mogu dovesti do raspada celog sistema. U prošlim decenijama, od početka rada SDG, uložena su velika sredstva u izgradnju sistema, ugašen je veliki broj kotlarnica i smanjeno zagađenje, rasterećen elektroenergetski sistem od neprihvatljivog načina grejanja na električnu energiju itd. Ipak, potencijali koje pruža daljinsko grejanje za dalje unapređenje životne sredine, ugodnosti korisnika, snabdevane obnovljivom i čistom energijom urbanih gradskih jezgara, nisu ni blizu iskorišćeni u punom potencijalu. Radna grupa Vlade Srbije za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha je prepoznala ovaj kapacitet samog sistema i kao jednu od mera za unapređenje kvaliteta vazduha odredila i proširenje sistema daljinskog grejanja.

Ovaj panel ima za cilj da pomogne u sagledavanju postojeće situacije, korelacije između kvaliteta vazduha i unapređenja sistema daljinskog grejanja, izazove koji se nalaze pred sektorom energetike, barijere koje sprečavaju brži napredak u ovim oblastima, prostor za unapređenje kao i predloge mera i mogućnosti da se podrže pojedine neophodne aktivnosti.

Danas je daljinsko grejanje sa proizvodnim kapacitetima od 6.500 MW zastupljeno sa 25% udela u ukupnom kapacitetu grejanja Srbije. Preostale tri četvrtine tih kapaciteta čini individualno grejanje a za te potrebe koriste se kao primarni energent: lož-ulje, mazut, ugalj, ogrevno drvo i gas. Individualne kotlarnice koje koriste lož-ulje, mazut i ugalj starosti su trideset i više godina sa zastarelom tehnologijom i neadekvatnim održavanjem. Samim tim efikasnost tih postrojenja je na niskom nivou a produkti sagorevanja koji nastaju u procesu rada u značajnoj meri generišu zagađenost vazduha u gradovima.

Poslednjih godina u Srbiji se uspešno realizuju projekti modernizacije i racionalizacije Sistema DG i grejnih sistema institucija posebnog značaja (škole, vrtići, domovi zdravlja i bolnice) koji se finansiraju iz MFI i sredstvima budžeta (Kancelarija za javna ulaganja). U značajnom delu tih projekata vrši se i supstitucija fosilnih goriva obnovljivim energentom – drvnom sečkom, ali je neophodno primenjivati i ostale dokazane tehnologije kao što su solarna termalna, toplotne pumpe, geotermalna, biogas, energija iz spaljivanja komunalnog otpada ali i otpadna toplota iz industrijskih procesa.

Samim modernizacijama i racionalizacijama uz primenu OIE, SDG predstavljaju značajan potencijal za priključenje objekata koji su se do sada grejali iz neefikasnih kotlarnica koje koriste fosilna goriva.

Ukoliko se ti objekti primenom mera za povećanje EE – „OBUKU“ i time smanji potrebna količina toplote za grejanje za 30–40% stvoriće se uslovi za efikasno priključivanje na sistem DG uz ostvarivanje benefita (bez troškova participacije) za same potrošače. Time bi se postigli značajni pozitivni rezultati u cilju smanjivanja emisije štetnih gasova i obezbeđivanje čistijeg vazduha u gradovima Srbije. Priboj je prvi grad koji je na putu da to postigne. Mera povećanja udela daljinskog grejanja u gradovima je sadržana u deklaraciji UN čiji je cilj smanjenje globalnog zagađenja a EU je taj cilj sprovodi kroz program rada organizacije „Euroheat & Power“ koji je usvojen na Pariskoj konferenciji.

Panelisti:

– prof. dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda, potvrđeno
– Dejan Stojanović i Dušan Macura, Poslovno udruženje toplana Srbije – TOPS, potvrđeno
– Paul Voss, EUROHEAT & Power, potvrđeno
– Saša Vasilić, zamenik predsednika Opštine Priboj, potvrđeno
– Goran Smiljanić, JKP „Beogradske elektrane“, potvrđeno 
– Đorđe Vuković, Kancelarija za javna ulaganja, TBC
– Dr Alojz Poredoš, Udruženje toplana Slovenije, potvrđeno

registration

 

ep

Vebinar vodi Tamara Zjačić, Energetski portal, Beograd

Alat koji se nedavno pojavio i na našem tržištu pod brendom charge&GO obuhvata veb platformu i aplikaciju za iOS i Android koji omogućavaju naplatu korišćenja mesta za punjenje električnih vozila. Pomoću pametne platforme i mobilne aplikacije charge&GO olakšana je pretraga punjača, početak i završetak punjenja vozila, praćenje trenutne sesije punjenja i pregled svih sesija punjenja, a plaćanje je beskontaktno, znatno pojednostavljeno i bezbedno što je takođe u skladu sa merama uvedenim radi sprečavanja širenja virusa COVID-19.

Korisnicima platforme su na raspolaganju ne samo punjači u mreži charge&GO već i više od 100.000 punjača u Evropi zahvaljujući partnerstvu sa vodećom finskom kompanijom Virta u oblasti elektromobilnosti. Na vebinaru biće više reči o svim karakteristikama platforme, o tome ko su korisnici, kako funkcioniše platforma i načinima registrovanja.

registration

Petak, 4. decembar • Friday, December 4

 strucno obrazovanje

Panel časopisa E-Magazin NOVA 

Savremeno stručno obrazovanje na svim nivoima, u formalnom i neformalnom obliku zasniva se na potrebama tržišta rada i prati sve promene ekonomskog i tehnološkog razvoja društva. Osnovni cilj stručnog obrazovanja je da svakom pojedincu pruži mogućnost zapošljavanja i adekvatnu osnovu za kontinuirani profesionalni razvoj. Taj cilj se realizuje kroz sticanje relevantnih kompetencija odnosno znanja, veština i profesionalnih stavova neophodnih za zapošljavanje i rad u određenom području rada. Odgovore na pitanja na koji način stručno obrazovanje reaguje na izazov dinamičnih tehnoloških promena, kako prilagoditi programe nastave i učenja zahtevima kompanija, kako ići korak ispred potreba tržišta rada i koja su to zanimanja budućnosti, pokušaće u panel diskusiji da artikulišu njeni učesnici – predstavnici državnog i privatnog sektora visokog obrazovanja, predstavnici srednjeg stručnog obrazovanja, provajderi obuka i predstavnici kompanija. 

Panel diskusiju organizuje E-Magazin NOVA u saradnji sa Društvom za KGH, pri Savezu mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS). E-Magazin NOVA je elektronski časopis koji nudi aktuelne informacije iz oblasti obrazovanja, privrede i zapošljavanja i pruža podršku mladim ljudima, fakultetima, školama i poslodavcima, odnosno svima koji traže priliku da ojačaju postojeća ili uspostave nova partnerstva.

Panelisti:

  • Dušica Jovanović, direktor, „Politehnika“ - škola za nove tehnologije, Beograd
  • Prof.dr Vladimir Tomašević, dekan, Fakultet za inženjerski menadžment, Beograd
  • Olivera Gvozdenov, direktor, Klett EDU škola, Beograd
  • Prof. dr Miroslav Kljajić, Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu
  • Prof. dr Nataša Nord, NTNU, Norveška

registration

GRENEF banner 1600x400 2020 11 11 new

Ispred redakcije časopisa GRENEF - Građevinarstvo&Energetska Efikasnost, arh. Danica Laćarac će voditi prezentaciju i diskusiju na temu

Zelena infrastruktura – uticaj na energiju objekta

Sa aspekta energetske efikasnosti objekta potrebno je postići više od jednog cilja: smanjenje potrošnje energije, redukciju emisije gasova staklene bašte, kao i postizanje željenog nivoa komfora i kvaliteta vazduha u objektima.

To su neki od primarnih parametara na koje se efikasnost direktno odnosi. Jedan od načina efikasnog uticaja na te, ali i mnoge druge parametre, jeste i primena zelene infrastrukture. Primenom zelenih krovova i zidova postižu se značajne uštede energije, pri čemu se pozitivan uticaj dalje širi na mikrocelinu u okviru koje se objekat nalazi, a zatim se on prenosi i na kompletnu teritoriju grada.

registration

 imiVebinar vode Nikola Poznanović, IMI International, Beograd i Gjorgija Nastasevski, IMI International, Severna Makedonija

registration


How to join a webinar?

Instructions for joining a webinar are available here, or just click on the image.

trox


Important recommendations

  • If your company is organizing a webinar or a panel, a moderator should be assigned also. Her/his task is to moderate participants' questions prior to publication, suggest including video and sound of participants with interesting questions etc.
  • Each company will have a link to their event that may be sent directly to business partners. However, we strongly advise that guest are invited to register at https://www.kgh2020.com site, visit booths and follow the webinar or panel in virtual hall 2.

Webinar - Q&A

If they access the webinar using their computer, the browser access is allowed. If they use their mobile phone, they should install the application.
To log-in to webinar participant should leave her/his name, family name and email. These data will be handed over to the Organizer (SMEITS), to be processed under the SMEITS Privacy policy
All Zoom webinars are recorded and after the Congress will be uploaded to the Hall 2.
If the company that organized the webinar agrees – the webinar will be available for download.
Presenters design their webinar, but we strongly advise to assign a moderator to moderate Q&A
Presenters audio should be on. Presenter decides on using her/his camera, but we strongly advise them to turn their video on.
No, webinar is started and ended by support provider „Miloš Messe“ company.
Particpants do not have video. However, if presenter and particpant decide, their video may be swiched on.
No, technical support should do it upon the presenter’s request.
Yes, through „share screen“ option in Zoom application.
Presenter sees her/his shared screen (if anything is shared), and presenting person. During a discussion, technical support displays all panelists on one screen.
Participants may use text-chat screen. If they raised their hand by „Raise hand“ button, presenter may ask technical support to start participants video and audio.
Yes, but a moderator is strongly advised, so the presenter is concentrated on presentation only.
Yes, here is the Zoom official video (in English): https://www.youtube.com/watch?v=hIkCmbvAHQQ
Yes, technical support will be in contact with presenters during the webinar, and there should be a rehearsal before the event.

Next Event

52nd International HVAC&R Congress and Exhibition
December 1–3, 2021

About Us

The largest HVAC&R congress and exhibition in this part of Europe.

Stay connected on:

 

Contacts

For more information on
52nd International HVAC&R Congress and Exhibition
please contact us:
  office(a)smeits.rs
  +381 11 3230 041
  +381 11 3231 372
  Kneza Miloša 7a/II,
11000 Belgrade, Serbia